Oorsprong
Lef Academy is ontstaan vanuit de inzichten die oprichter Egbert Edelbroek opdeed tijdens de transformaties die hij onderging. Hij ontwikkelde zich van angstige puber met hardnekkige angststoornis tot serie-ondernemer met lef (en zelfs ruimtevaart pionier). Het lef dat hij noodzakelijkerwijs ontwikkelde droeg sterk bij aan zijn ondernemerschap, wendbaarheid en innovatiekracht. Om ook anderen deze meerwaarde te laten ervaren vulde hij de opgedane inzichten over lef ontwikkeling uitgebreid aan tijdens zijn promotieonderzoek. Daarbij zijn de inzichten ook vertaald naar een gestructureerd en gevalideerd instrumentarium voor lef ontwikkeling in organisaties.
Logo en beeldmerk
Ons beeldmerk illustreert het voltooide transformatieproces dat Lef Academy als haar missie beschouwt. De mammoet staat symbool voor de oerkrachten Angst en Lef. In het voltooide proces laat de persoon zich niet meer leiden door zijn of haar oerkrachten (Angst en Lef), maar heeft hierover zelf de controle herwonnen en heeft ermee in harmonie leren leven. Hierdoor is hij of zij letterlijk boven zijn oude ik uitgestegen en ziet vanuit daar nieuwe mogelijkheden.
Focus op excelleren
Wij helpen professionals bij het versterken van hun lef, waardoor ze groeien van voldoende naar goed of excellent functioneren. We zijn niet gericht op mensen met een erg laag lef niveau die op een voldoende niveau willen uitkomen. Zij zijn meer gebaat bij therapie door een psycholoog.
Resultaatgericht
Opdrachtgevers en deelnemers mogen programma’s verwachten die meetbaar waarde toevoegen en aansluiten op de uitdagingen van hun praktijk. Persoonlijke doelstellingen worden daarom vertaald naar meetbaar start- en eindniveau. Onze programma’s worden gekoppeld aan de praktijk van deelnemers. Zij passen het geleerde tussen de bijeenkomsten toe in hun eigen praktijk en betrekken collega’s en leidinggevende bij hun leerdoelen.
Visie & Values
Missie
Het is onze missie om professionals te helpen bij het vergroten van hun impact en creëren van nieuwe mogelijkheden. Daartoe begeleiden we hen bij het verkennen en verleggen van hun persoonlijke grenzen tijdens hun persoonlijke transformatie. Door hun persoonlijk lef te vergroten laten we hen nieuwe mogelijkheden ervaren.
Duurzaam ontwikkeleffect
Onze programma’s resulteren in duurzaam nieuw gedrag. Deelnemers vallen dus niet na korte tijd terug in oude patronen. Zeker bij lef vereist het aanleren van nieuw geleerd gedrag extra aandacht voor afleren van ingesleten gewoontes en overtuigingen. We ontwikkelen van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam. Lef ontwikkeling vindt daarom plaats op zowel gedrags-, vaardigheids- als overtuigingsniveau.
Lef als middel
Lef is niet heilig; het is slechts een middel en geen doel. Lef is vaak een nuttige eigenschap, maar niet altijd. Je kunt er ook in doorschieten (roekeloosheid), net als bij andere kwaliteiten (Offmann; Kernkwaliteiten). Het is juist goed dat er in teams ook mensen zitten die weinig lef hebben. Zij houden oog voor bedreigingen en realiteitszin. Samen houden beide rollen elkaar in balans.
Fun Factor
Wij zorgen in onze trainingen voor een gezonde dosis humor en energizers. Een leuke training is niet alleen prettig, maar ook effectiever dan een training zonder humor. Ons brein kan nieuwe inzichten en vaardigheden beter borgen, wanneer we positief gestemd zijn. Humor draagt ook bij aan het optimaal houden van de energie en spanningsboog van deelnemers. En laten we eerlijk zijn; voor trainers is het ook fijner werken en dat merken deelnemers.
Wetenschappelijk onderbouwd
Onze trainingen en tools zijn ontwikkeld vanuit actuele wetenschappelijke onderbouwing. Op die manier kunnen we waarmaken wat we beloven. Via ons wetenschappelijk panel en eigen onderzoek volgen we actuele ontwikkelingen en inzichten op de voet. Op basis hiervan ontwikkelen we nieuwe tools en actualiseren we onze trainingen.
Eigen onderzoek
We onderzoeken hiertoe ‘Lef ontwikkeling in organisaties’, voortbouwend op het promotie onderzoek van oprichter Dr. Egbert Edelbroek. Zie ook Media & Publicaties. Dit onderzoek is begeleid door Prof. Mathieu Weggeman (TU Eindhoven) en Prof. René Ten Bos (Universiteit Nijmegen).
Meetbare resultaten
Deelname aan een training is een investering in tijd en geld. Dan mag je ook aanwijsbaar en betrouwbaar resultaat verwachten. Via onze online lef scan en ons uitgebreide lef meetinstrument kunnen we lef ontwikkeling van deelnemers monitoren en gericht bijsturen. Ook worden daardoor behaalde resultaten voor deelnemers en werkgever inzichtelijk. Deze tools zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de meetbaarheid van lef en lef ontwikkeling.
COURAGE methode
Onze trainings- en coachingstrajecten zijn gebaseerd op de 7 stappen van de COURAGE methode. Deze aanpak is gevalideerd in de praktijk en gebaseerd op het promotieonderzoek naar Lef ontwikkeling in organisaties. Courage is het acroniem voor de 7 stappen Challenge – Ontwikkel – Upgrade – Reduceer – Arresteer – Ga – Excelleer.
Trainen is uiteraard niet het enige antwoord op ontwikkelvraagstukken. Als organisatie wil je nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden kunnen benutten, borgen en verder versterken. Lef vraagt op dat vlak een specifieke benadering op maat. We bieden daarom gespecialiseerde begeleiding bij het operationaliseren van organisatie- en HR tools voor lef ontwikkeling. Zeker wanneer lef niet alleen van individueel, maar ook van strategisch belang is. Dan is daarnaast ook behoefte aan het creëren of versterken van een klimaat dat lef bevordert, rekening houdend met de conjunctuur en met instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
Activiteiten
We verzorgen trainingen en coaching en ontwikkelen projecten voor non profit organisaties en kwetsbare individuen. Daarnaast behoren publieke acties (bijv. ‘flash mobs’ en ‘Guerilla acties’ tot ons repertoire).
Bestuur
Stichting Lef Academy is opgericht door Egbert Edelbroek en Onno Niessen (zie Onze trainers & coaches).
Vrienden van de stichting
De volgende partijen steunen de initiatieven van de stichting: ABN AMRO, Helicon Opleidingen, Fontys Hogescholen, Stichting Studentec, Dialogues House, Hogeschool van Amsterdam.